Wino znane milionom Polaków odwiedzającym co roku Grecję!
Retsina ma ponad 3000-letnią tradycję. Produkowana jest w całej Grecji, a najlepszą jest uważana ta z regionu Attyki.
Powinna być serwowana schłodzona i idealnie pasuje do dań kuchni greckiej, zwłaszcza niezwykle dobrze pasuje do przystawek greckich ‘mezedes’.
Dodatek małej ilości sosnowej żywicy podczas procesu fermentacji zapewnia charakterystyczny smak, jednocześnie uwydatniając owocowy aromat szczepu. Dodając korzystne właściwości żywicy znane od starożytnych czasów, osiągamy w rezultacie unikalne wino o całkowicie greckiej tożsamości.

Retsina jest w 100% greckim produktem i nie jest produkowana w żadnym innym kraju. Występują trzy odmiany retsiny: biała, różowa i czerwona.

Może być serwowana zimna, zależnie od indywidualnych upodobań. Sama, z dodatkiem wody gazowanej lub coli, na kostkach lodu lub na kruszonym lodzie jako przyjemnie orzeźwiający napój.
Można delektować się nią osobno, lub z przekąskami. Jest idealnym dodatkiem do jedzenia, przyjacielskich spotkań, romantycznych kolacji i w każdym momencie codziennego życia.